zondag 15 januari 2012

Echt bespaard?

Ik wil mijn verbazing delen en eigenlijk horen dat het best mogelijk is. :)

Ik heb in een excelbestand mijn energieverbruik van de laatste jaren bijgehouden. Het schommelt nog al en dan met name mijn gasverbruik. Nu is dat niet zo verwonderlijk want de bezetting in mijn huis wisselt ook nog wel eens. Maar dit keer kan ik het bijna niet verklaren. Zie mijn verbruik van de afgelopen 12 jaren.


2237
1921
1824
1402
1412
1490
1715
1335
1656
1708
1379
1036





Zie de laatste stand = afgelopen jaar! En ik heb bewust gewacht met de meterstanden doorgeven tot op de dag dat ik ze vorig jaar doorgaf, dus echt exact een jaar. Wat heb ik bewust gedaan om het omlaag te brengen? Ik heb de thermostaat op 1 mei op zomerstand gezet, zodat hij niet meer automatisch aan zou slaan en ik heb hem bewust pas heel laat in het najaar weer aangezet. Nu zit er een periode in (voor mei) dat we de tuindeur wagenwijd open zette, en dat dan ongemerkt, totaal overbodig, de verwarming aansloeg. Ik verwarmde de tuin en verarmde mezelf. Toen de verwarming in het najaar weer aan mocht (laat!), sloeg hij op onnodige tijden aan. Ik kon echter de gebruiksaanwijzing van de thermostaat niet vinden en kreeg de standen niet anders. En ik weet nog dat ik dacht dat ik dat boekje op een duidelijke, makkelijk te vinden plek opborg. Niet dus. Ik voelde de meter tikken! Tot ik, meer dan een maand later het licht zag en bedacht dat ik die gebruiksaanwijzing ook op internet kon vinden natuurlijk. Gevonden en binnen no-time die afstelling aangepast. Niet te warm, maximaal op 19.4 graden, en als het te koud is kunnen we altijd nog een graadje bijzetten (of het dekentje pakken). Nu hebben we gelukkig tot nu een heel zachte winter, dat scheelt, maar dat ik de stand meer dan 300M3 omlaag zou brengen had ik nooit verwacht. Ik heb een hoekhuis en de huisbezetting was gemiddeld over het jaar 3 personen . De eerdere daling vorig jaar dank ik volgens mij aan de nieuwe HR ketel, die de 13 jaar oude ketel verving.

Ik zal toch niet straks tegen een foutje ergens aanlopen? Vol verwachting klopt mijn hart, wachtend op de afrekening. Electriciteit was ook aardig wat minder...

zondag 8 januari 2012

Mijn best gedaan.. en genoten.

We zijn een week verder in het nieuwe jaar. Als ik nu zou zeggen dat ik binnen mijn budget van 70 euro aan boodschappen zou zijn gebleven, loog ik. Als ik zou zeggen dat ik keurig duurzaam boodschapte, loog ik. Als ik zou zeggen dat ik geen afval produceerde, loog ik. Maar ik zocht het gemiddelde, woog voors en tegens af en zal nergens liegen.



Ik moet afvallen. Het duurdere eiwitdieet, gegarandeerd succesvol, makkelijk, soms saai en alles in zakjes en pakjes? Of de oude vertrouwde Weight Watchers? Niet de goedkoopste boodschappen, ook succesvol, wat meer werk, en vreselijk lekker? Ik koos voor het laatste, was al online bezig, en sprong vanmorgen op de trein van AD/Weight Watchers. Bij beiden heb ik al een abonnement. Vandaag de boodschappen gedaan voor de hele week. Samen met de boodschappen van vorige week al zo'n 150 euro, maar een volle vriezer. Wel weer naar de boer geweest, met eigen zakjes op pad, een voorraad toiletpapier voor een jaar (!). Ik ben tevreden, voor zover we niet over afval praten. 

Sporten? Twee keer geweest. Zonder mijn dochter als maatje, en toch gegaan. Eerste keer als een slappe vaatdoek een deel van het programma afgewerkt, tweede keer door al mijn grenzen gelopen. Afstand groter, kilo's meer, tijden langer. Ik ben tevreden.

Kopen? Oh, een mail van DUO, prachtige laarzen, precies op kuitmaat en 50% korting. Al jaren wil ik een paar hebben en ik zag een mooi paar! Kostte nu maar "100 euro". Die wilde ik. "Niet kopen, niet kopen, niet kopen", ging het door mijn hoofd. "Maar ik zou er jaren mee doen. "Eén paar per jaar zou toch wel mogen?" "zoveel korting!". Ik ben gered, mijn kuitmaat was er helemaal niet meer. (Die was overigens 5 cm smaller dan ik dacht!). Dus nee, geen laarzen voor mij. Ik was tevreden.

Nee, en ik was niet vroeg op mijn werk.

Maar even terug op dat Weight Watchers. Vandaag kookte ik pasta met garnalen. Bonusaanbieding, en ik vond geen duurzaam keurmerk. Toch gekocht. In plastic. Oh, wat een dilemma's elke keer dat afwegen van alle aspecten omtrent voedsel. En het was lekker! Voor mij het lekkerste wat ik ooit kookte! En op de derde plaats van wat ik ooit at. En dat is dan ook weer wat waard. In je eigen huis, voor niet zoveel geld, vreselijk gezond en lekker eten! En een dochter die net zo hard genoot van mijn kooksels. En ik ben helemaal geen keukenprinses.

De meterstanden opgenomen.. en stukken lager dan vorig jaar. Nu nog afwachten of de prijzen niet gestegen zijn.

Een spaarrekening geopend bij Centraal Beheer voor een goede rente en dan zou ik een Bol.com bon van een tientje moeten ontvangen.

Een goedkopere zorgverzekering voor vriendje afgesloten en dan zou hij (ik dus, vertelde ik hem) een Bol.com bon van 25 euro moeten ontvangen.

Een bevestiging bij Natuurlijk Zuinig  gevonden over mijn "eetverslaving" zoals ik het bekenden al jaren beschrijf. Hier werd bevestigd dat ik het niet verzin. Gauw dat boek uit de bieb halen.

Wat nog meer? Foutjes? Met de storm een aantal keer met de auto naar mijn werk gegaan.  Heel lang gedouched vandaag maar intussen wel de badkamer schoon gemaakt.

Ach, ik rommel verder naar beste kunnen en weten.. het is pas 8 januari. ;)

maandag 2 januari 2012

Opzeghulp en andere inkomsten

Twee dagen in het nieuwe jaar voorbij en ik heb nog geen euro uitgegeven! Nog 364 te gaan.. zo volhouden zal vast niet, ik word dan wel erg mager. Maar eigenlijk alleen maar geld verdient vandaag en dat met alleen maar thuis zijn!

Ik heb lekker nog een extra dag vrij en weer aan mijn taken gewerkt. Voor mijn zoon 90 euro verdiend door een schadegeval van hem alsnog bij de verzekering te declareren.

Ik heb wat rond kunnen neuzen op het internet en gezien dat Leaseplanbank een aktie heeft voor een rente van 3,95% als je je geld een jaar vastzet. Dat wil ik wel. Met het bedrag wat ik daar vast wil zetten krijg ik 800 euro méér aan rente dan nu. Helaas was de site te druk en moet ik straks nog maar even kijken. Niemand vervelende ervaringen met Leaseplanbank?

En nog een heel handige site gevonden voor als je nog overbodige kosten de deur uit wil hebben. Zelf heb ik hem niet gebruikt, want alles is er hier al uit, zelfs de Staatloterij, maar ik wil hem toch met jullie delen. Handige opzegbrieven voor allerlei abonnementen.