maandag 29 augustus 2011

Koffie verkeerd


Met kleine stapjes moet ik steeds dichter bij mijn doel komen. Soms moet ik mezelf weer even scherp houden voor wat betreft mijn doel. Dat was Zero waste. Maar dat was nog maar het begin, daarbij kwam ontspullen, biologisch, én sparen om "later" dichterbij te laten komen. Dat kan niet anders dan in kleine stappen. Eentje nog te nemen is de koffie. In mijn leven heb ik verschillende soorten koffie gedronken.

 • Vroeger thuis: stevige filterkoffie met een plons gekookte volle boeren melk erin. Met van die vellen erop als je niet uit keek.
 • Daarna; eigen filterkoffie met nog steeds warme melk. Gekookt, maar halfvol van de supermarkt.
 • Weer wat verder: het kon makkelijker vond een vriendin. Mok half vol met warme melk, half vol water en koken in de magnetron. Daarna een schep oploskoffie erbij, roeren en drinken maar. Tot ver na de uitvinding van Senseo bleef ik dat drinken. Ik werd zelfs lid van het anti-Senseofront.:) Een enkele medestander kreeg ik, andere bezoekers gruwden van "mijn" brouwsel.
 • Lang heb ik het tegen gehouden, maar toen kwam er toch een Senseo, gratis gekregen van die vriendin van de oploskoffie. Ik kookte nog steeds een bodempje melk in een mok in de magnetron en daar bovenop deed de Senseo zijn koffie. Heerlijke koffie.. ik kon er 's morgens echt mijn bed voor uitkomen. 
 • Toen moest het naar anders. Minder afval én afvallen, de melk verdween uit de koffie en ik drink het nu al een poosje zwart. Het is te doen, na een wenningsperiode. Overigens dronk ik buiten de deur overal allang zwarte koffie, maar thuis was anders.
 • Nu is het nog steeds de Senseo, maar nu zwart, het liefst mokka. Niet goedkoop en zeker niet zonder afval. De verpakking én de pads.

Ik liep dus al even te denken hoe dat op te lossen maar ik heb het gevonden, zo simpel dat ik het bijna zelf had kunnen bedenken. Bij Natuurlijk Zuinig las ik hoe zij het doet. En waarom proberen het wiel opnieuw uit te vinden als een ander dat al gedaan heeft?

Mijn koffiezetapparaat met filter staat nog in mijn werkkast (de ruimronde nog overleefd)  en die ga ik er weer uit halen. De Senseo gaat in een doos op zolder, het duurt vast niet lang voordat lieve zoon zelfstandig gaat wonen en dan is dat apparaat voor hem, (was nog van zijn oma). Ik ga een kunststof filter kopen, nadat ik het restje papieren filters uit de kast opgemaakt heb. Dan heb ik nog twee pakken gemalen koffie liggen uit kerstpakketten, (de datum kan niet meer nog net ) en daarna ga ik naar de koffiewinkel en die zal vast wel koffie los verkopen en in mijn eigen verpakking willen doen. Ik moet nog kijken of het me bevalt, qua smaak dan. De koffie na het éérste kopje zal even bewaard moeten worden in mijn thermosflesje en dát is mijn enige twijfel nog. Maar ik ga het ondervinden. Weer een Senseo minder..


8 opmerkingen:

 1. Wij drinken bijna geen koffie, dus ik houd onze Senseo en het gewone apparaat nog maar even in de kast. Als er namelijk een koffiedrinker langskomt is Senseo ideaal, komen er meerdere drinkers langs, dan is een pot zetten weer makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief dat jij reclame voor me maakt.
  Ik ben nu vaste klant bij Simon Levelt want die hebben ook bio koffie en ze doen het in mijn blikken.
  Je kunt versgemalen koffie 2 weken bewaren in de kast. Maar als je het in een gesloten zak in de vriezer doet, kan het wel veel langer!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zou me niets verbazen,als je die ouderwetse filterkoffie smakelijker vindt.En een mini espresso-potje uit een kringloopwinkel?Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @LMM. Ik ben ook de enige die drinkt, maar ik drink dan wel véél! :) Dus die thermos moet lukken, een thermos kost geen stroom.

  @Julia.. ja, hier in d. zit ook een Levelt, dus daar ga ik snufellen. Ook Kaldi is er, moet dus lukken om aan goeie zero-waste koffie te komen.

  @Izerina.. ik ken die apparaatjes alleen van kijken, niet van gebruiken. Misschien moet ik eens wat gaan experimenten. Als het van de kringloop is dan. ;)

  Nu eerst een bakkie doen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, verse koffie is zoveeeeeel lekkerder!
  En inderdaad wat uitproberen met die smaken. Weten waar je van houdt, niet van die DE-shit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Senseo, jakkie! Koffie kan je trouwens gewoon jaaaaren en jaaaaren bewaren hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Senseo vind ik zo gek nog niet. Pas voor het eerst zelf kofie mee gezet in een B&B in de buurt van Amsterdam. Leek echte espresso. Maar bij veel mensen is het een slap bakje met Senseo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed koffie moet inderdaad vers zijn en vers gezet. Ik hou wel van een bakje op zijn tijd.

  BeantwoordenVerwijderen