zaterdag 14 mei 2011

Mijn boodschapjes

"Hoe zou ze het nu doen met haar nieuwe bevlieging? " Ik hoor het je denken. "Die loopt vast alweer met een volle kar de supermarkt uit". Nou mooi niet! Ik ben nog hard zoekend in de voor mij nieuwe wereld van Duurzaam en Zero-waste. En er gaat echt een nieuwe wereld voor me open. Er zijn zóveel mensen bezig met een bewustere manier van leven. En ik heb er zóveel plezier in.

De eerste onenigheid heb ik ook al achter de rug. Op de markt vroeg ik om een krop sla, die ik zonder plastic zag liggen in een krat. Ik kreeg er één in plastic en ik vroeg om die andere. De jongedame vond dat sla in plastic hoorde en ik zei dat ik het liever zonder had. We gingen verder met onverpakte komkommers, maar ze bleef maar opmerkingen maken over de sla die beter bleef met plastic. En ook haar baas ging mee doen. Daarop zei ik dat ik dan maar die sla en komkommer af wilde rekenen en elders verder ging met mijn groente. Ze had nog geluk dat ik niet ook die sla terug gooide op de marktkraam.

Anyway.. ik ben dus druk met vers koken, boodschappen doen en zoeken naar alle informatie en adressen voor aankopen. Pas met vriend op de fiets door het Westland gereden. Boerderijen hadden open dagen, de molen was open. Ik kwam thuis met tassen vol meel, groenten, brood.. ik had een heerlijke middag.

De eerste week had ik nog een 1/4 plastic zak met afval, de tweede week nog een stuk minder en die zak deed ik niet eens in mijn eigen Kliko maar stopte hem bij een ander die al aan de straat stond. Ik denk er nu over om de grijze Kliko als bloembak voor de deur te zetten. :)

Afijn.. ik ben nog lang niet op Zero en het is misschien niet reëel om daar echt te komen, maar plastic gaat naar plastic, papier naar papier, groetenafval naar groen..Kinderen sputteren wat als ze de koelkast bekijken, maar ik zet door.

Morgen ga ik weer op pad. De Boer, de Turk, de Markt en ik wil bij de Molen gaan kijken.. Nu eerst nog even een menuutje maken voor komende week, anders is het erg lastig shoppen.  Plastic doosjes mee... Maar weet iemand waar er nog aan bulkverkoop gedaan wordt? En die waszakjes? Koop ik die bij Blokker?

En verder het weekend? Vriend komt met vriend morgen weer verder aan mijn Zero-cost tuin werken.  ;)

Over dat boerengedoe moet ik mijn volgende log maar eens schrijven...


Eerste week
 Tweede week
Ik heb natuurlijk nog oude voorraad weg te werken...

8 opmerkingen:

 1. Wauw, wat goed zeg!! Ik zit momenteel een beetje in spagaat tussen bio, lokaal voedsel en zero waste. Eigenlijk wil ik ze allemaal maar dat lukt nog niet zo goed. Zal er binnenkort eens een blogje aan wijden.
  Wat een gezeur van zo'n marktkoopman zeg. Dapper dat je bent weggelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jolanda, ik zit in het zelfde hoor.. bio, lokaal en zero waste.. ik ben er nog lang niet. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat, en zal tips zeker kunnen gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed van jou, hoor!
  Maar vergeet niet dat mensen ook moeten wennen. Het is ook nieuw voor hen.
  Ik zou waarschijnlijk zeggen dat ik het zo meteen op ga eten of zo.
  Het is voor mij ook nieuw.
  Iedereen is gewend om alles aan te nemen wat z.g. gratis is, de arme winkelier is (nog) niet anders gewend. Als wij het allemaal zo goed gaan doen zoals jij, komt het wel ;-)!
  Groetjes,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gezeur met die sla. Volgens mij worden groenten helemaal niet zo blij van een plastic verpakking. Ik heb al vaak genoeg gezien dat er vocht in de plastic verpakking zat en dat de boel daardoor ging rotten (want het vocht kan immers niet ontsnappen). Hoe dan ook, dappere actie om gewoon weg te lopen! Waszakjes koop je inderdaad bij Blokker. Ik gebruik er altijd eentje om sinaasappelen e.d. mee te kopen op de markt. De eerste keer deed de marktvrouw er een beetje raar over en riep ze 'Weet je waar je die voor gebruikt? Om je bh's mee te wassen!'. Dat vond ik even wat minder, maar nu weet ze wel direct wie ik ben. :)
  Bulkverkoop zou ik niet weten. Ik weet alleen dat je bij Simon Léevelt je eigen blikjes mee mag nemen en dat je in sommige natuurvoedingswinkels je Ecoverflessen opnieuw kan laten vullen. Een aantal jaar geleden had je in sommige natuurvoedingswinkels ook wel kopen in bulk, maar dat is vaak alweer verdwenen, omdat het ook veel verspilling (door klanten) oplevert. Ik ben ook érg nieuwsgierig naar 'bulkadresjes' als je die vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Trouwens gaaf om die foto's van je afvalzakken te zien. Dat maakt het resultaat zo veel concreter en het lijkt me ook heel motiverend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. HILARISCH blog heb je!! Hahaha. Maarre... Ik durf echt niet bij een ander de vuilniszak in de container te doen. Ik verwacht binnenkort hier afval per kilo te mogen inleveren. Vind ik niet kunnen, maar da's ieder zijn meug.

  Zero waste is on my mind... maar bio voor alles is nog mijn motto... Maar leuke uitdaging heb je jezelf gesteld! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het gevoel dat ik hier niet iets lees over een soort van een bevlieging, maar een echte het roer om en een toen was geluk nog heel gewoon ervaring. Héérlijk!
  Warme groet uit de casa!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een beetje late reactie, ik hoop dat je het nog leest. Bij de natuurvoedingswinkels kun je vaak grootverpakkingen bestellen. Bijv. een 5-liter can (af)wasmiddel, 5 kg rijst, 5 kg meel.

  BeantwoordenVerwijderen