zondag 2 oktober 2011

De kracht van lijstjes

Ik schreef eerder al dat ik als een kip zonder kop mijn boodschappen kan doen soms. Dan eens hier, dan eens daar, dan eens zus, dan eens zo.. zooo vermoeidend! Ik begreep dat het anders moet, wil ik het verantwoorde leven, shoppen, no-waste volhouden. Ik  heb hier en daar gelezen bij  gestructureerde bloggers onder ons die blijkbaar geen last chaos bij het shoppen hebben. Ik heb wat van deze schrijvers gepikt! Een weekmenu maken! Ja, na jaren tobben en proberen is me dat niet geheel onbekend, maar volhouden was er niet bij.

Afgelopen week deed ik het wel; kijken wat er in koelkast, vriezer en voorraad is, kijken wat op moet, hoeveel tijd ik op dagen heb en  daarop een menu maken. En het werkt! Ik hoef niet om 5 uur nog te gaan denken wat ik ga eten om vervolgens te ontdekken dat ik net een ingrediënt mis en dan maar weer iets maak waar ik niet helemaal blij mee kan zijn.


Het leuke van menu's en boodschappenlijstjes maken is dat ik het nu op mijn Ipad doe. Ik weet het, op papier gaat ook, maar bij mij werkt het beter als ik er tegelijk leuke (digitale) dingen mee kan ontdekken.Een heel simpele App is het boodschappenlijstje ShopShop. Je boodschappen op het lijstje intikken en klaar. Zijn de boodschappen gedaan dan vink ik ze af. Het mooie komt daarna pas, het verhuist naar mijn standaard boodschappenlijstje. En zo al gebruikend ontstaat er mijn eigen standaard boodschappenlijst en is het makkelijk te doorlopen, aanklikken en het gaat naar mijn nog te kopen boodschappen.

Eerst gebruikte ik soms de Appie-app, maar die is natuurlijk helemaal ingericht op de Albert Heijn en daar heb ik nog maar weinig te zoeken. Nu maak ik mijn eigen persoonlijke boodschappenlijst, weet waar ik de spullen ga kopen en heb altijd overzicht. Zo simpel en zo doeltreffend. Ik zou het zelfs nog kunnen splitsen in verschillende lijstjes, bijvoorbeeld een lijst voor de biologische winkel apart of een lijst voor dingen die ik normaal altijd vergeet zoals lampen of garen. Maar voorlopig werkt deze ene lijst, die gevuld wordt nadat ik mijn menu heb opgesteld.

En dan heb ik de koopronde nog. Ik zie wat ik hebben moet, ga op tijd naar de boer, loop in lunchpauze binnen bij de biologische winkel of de kaaswinkel en vooral zorgen voor een flinke voorraad lang houdbare spullen. En zo verdeel ik de boodschappen over de week en heb ik er weer helemaal plezier in.

En nu eens kijken wat we vanaf dinsdag eten...

7 opmerkingen:

 1. Dat klinkt wel heel handig, die app ga ik ook eens opzoeken. Zelf maak ik mijn lijstje altijd aan de hand van de folders en een standaard lijst, maar helemaal vlekkeloos is dat systeem nog niet. Ik vergeet meestal best wel wat en moet nog regelmatig terug. Aan de andere kant heeft dat ook weer een voordeel; soms heb ik er echt geen in in en bedenk ik iets anders. Scheelt meteen weer in de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een leuke app. Ik heb nog steeds geen enkele app geïnstalleerd. Ik wilde een gratis app installeren, maar toen werd om mijn visa card gevraagd.
  Nou ja, ik heb ook geen abo voor buiten de deur. Ik gebruik hem alleen maar als ik gratis internet kan krijgen. Thuis heb ik ook wifi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker leven.. ook ik wijk van mijn menu af, als het zo uitkomt. (Van de week bij Vriendje gegeten en al mijn dagen schoven gewoon een dag op)
  Maar ik heb dan nog steeds wel alles in huis.

  Opnieuw beginnen, apps downloaden gaat idd via credit card, maar als een app gratis is, is hij ook echt gratis. Ik gebruik het op die manier al twee jaar en gaat tot nu toe altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig hoe zo'n gadget als de ipod kan helpen bij het duurzaam leven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals Vlijtig Liesje. Ik verbaas me inderdaad steeds hoe zulke 'gadgets' ons kunnen helpen.
  Niet alle techniek is dus per se fout!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maria, ik stuurde je een e-mail met een interessant aanbod. Je moet alleen wel vandaag en snel reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeiemorgen, ik kom je graag volgen...kom straks
  even wat bijlezen, je hebt een leuk blog...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen