zondag 17 juli 2011

Marktplaats

Een paar jaar geleden heb ik mijn woonkamer helemaal vernieuwd. Zo lang als ik zelfstandig woon was mijn huis ingericht met grotendeels tweedehands spullen. Nee, nog langer terug nu ik het me bedenk. Toen ik 15/16 was nam ik al een oud bed van mijn oma en verfraaide dat, eigende me een leegstaand kamertje toe, op die grote boerderij waar ik woonde, en heb het geheel eigenhandig opgeknapt en aangekleed. Omdat mijn moeder vond dat ik het zo leuk deed, gaf zij me nieuwe vloerbedekking en behang en ik heb er nog járen geslapen. (Soms met, bij het wakker worden, ijs op het glas water naast mijn bed). Later ging ik zelfstandig wonen, 25 was ik toen al, en ik vertrok met een busje naar een zolderkamer bij een vriendin. De oude linnenkast van oma mee, een oud matras, een keukentafeltje en ik was er helemaal blij mee. (Ik voel dat dit een lang verhaal gaat worden :)). Het was lang zoeken naar een geschikte salontafel, maar ook daar liep ik tegenaan. Een oude grenen tafel in een woonwinkel. Als ik hem gelijk meenam kreeg ik nog korting ook. En zo liep een neef van me op een zaterdagmiddag met een salontafel op zijn hoofd door het centrum van Delft.

Later kreeg ik een echt grote-mensen-huis, maar geld voor spullen had ik niet. Bijna alles kwam van de kringloopwinkel, oma's, zelfs van de straat en ik vond het een leuk huis. Het wisselde nog wel eens van inrichting, maar bijna nooit nieuw. Toen ik mijn huidige huis kocht, ruim elf jaar geleden, waren de vloerbedekking en gordijnen daar net een jaar oud en ik heb ze laten hangen en liggen en was snel klaar. Ja, het was ook mijn smaak.  Een drie jaar terug kocht ik allemaal nieuwe meubels, een laminaat vloer lag er inmiddels al, en ik zat er "keurig" bij. Al dat nieuwe echter, gaf me een "te nieuw" gevoel. Er moest nog wat ouds bij. Ik ben van Delft naar Groningen gereden (reed toen nog op LPG) voor een oud bureau (afgeleefd door een student), wat na poetsen en boenen echt weer mooi werd. Ik vond Een boekenrek (alles op Marktplaats natuurlijk he?) wat perfect bij mijn stijl paste en haalde het op. Het was een handgemaakt stuk van een ongeveer 15-jarige jongen die heel trots was op zijn verkoop. Hij blij, ik blij.

Oh, en intussen tijd heb ik zóveel van Marktplaats gehaald en net zo veel verkocht.  Oh, ja, waarom begon ik dit verhaal?? Na die mooie woonkamermetamorfose stond er nog zo'n grote bak televisie die nog prima werkte, maar wat zou daar zo'n mooie platte mooi staan. Maar ja, het bakbeest van uiteindelijk 12 jaar oud werkte nog goed, dus waarom vervangen? En zo stond hij daar nog twee jaar. Ik kon het echter niet uit mijn hoofd zetten en sprak wat met mezelf af; als ik nou allemaal spullen uit mijn huis verkocht, dan kon/mocht ik van dát verdiende geld een nieuwe tv kopen en zo begon ik. De verkoop ging goed, ik hield het bedrag mooi bij. Inmiddels staat de meter voor dit project op 310 euro. De tv staat er echter allang.. en de verkoop moet nog wel even doorgaan wil het uitgegeven geld terug verdiend zijn. Ik weet niet of ik met mijn nieuwe inzichten op financieel gebied nog wel dezelfde keuze zou maken, maar voorlopig kijk ik wel erg mooi tv. En dat ik in de winkel nog 200 van de prijs af praatte was ook niet slecht toch?

Nu staan er nog steeds met regelmaat spullen van mij op Marktplaats, ik heb geleerd het met kleine beetjes tegelijk toe doen, zodat het niet te veel tijd kost.

Mijn slaapkamer? Die heb ik afgelopen jaar vernieuwd, het tapijt van 11 jaar (dus 12) lag er nog en was van creme-wit in lichtgrijs veranderd, de gordijnen hingen er nog en het even oude behang was ook niet meer wat het was. En de grote van wand tot want schuifdeurkast was alleen maar een plaats waar allerlei troep bewaard kon worden. Maar hier bleef ik mezelf trouw bij het veranderen, alleen nieuwe vloer en muur,  de rest, ook door de jaren heen, van Marktplaats, gevonden en gekregen. En nog steeds lig ik in mijn bed, tevreden rondkijkend in mijn low-budget, zero-waste en voor mijn gevoel zeer Zen slaapkamer. En mijn missie is nu vooral.. leeg houden!

3 opmerkingen:

 1. Dat klinkt allemaal zo verstandig!
  Ik wou dat ik jouw inzicht al had toen ik jong was.
  Van mij moest TOEN echter alles nieuw.
  Wist ik veel...
  Nu wel iets meer.
  Wees trots op jezelf!
  Groetjes,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zeg, als je op zo'n manier alles bij elkaar krijgt. Ik moet eerlijk bekennen dat het mij soms aan het geduld ontbreekt om er zo op te 'wachten'. Bovendien heb ik nogal een specifieke smaak, waardoor ik niet altijd wat tref in bv kringloopwinkels. Maar het is niet zo dat ik het niet wil, dus houd alle opties open :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Julia en Lekker Leven.. misschien kocht ik ook toen graag liever nieuw.. het gíng gewoon niet! En nu wil ik het niet. En tussen in kocht ik ook makkelijk nieuw. Maar ik merk dat ik meer plezier beleef aan het "scoren" van leuke dingen voor weinig!

  BeantwoordenVerwijderen