zaterdag 31 maart 2012

Duurzaam Delict


Ik heb op dit moment niet zo veel meer te vertellen dan het klussen bij en met mijn dochter. Een huurhuis en we doen gewoon of het een koophuis is. We breken muren uit, doen anderen weer dicht. De woningbouw gooide er een bad uit en wij gooien hem er weer in. (Echt een geweldige koop van Marktplaats!). De woningbouw gooide er een nieuwe keuken in en wij weer een andere. (Die eerste komt weer te koop op Marktplaats). Waarom doen we dat allemaal? Het is een huis op een prachtige plek, met haar inkomen een prachtige kans, de huidige huizenmarkt, zowel huur als koop, zakt verder op zijn gat, dus.. is het pakken en dan blijven zitten waar ze zit. Wel 80 jaar!! Zo ongeveer. Maar dan moet ze er wel helemaal lekker bij zitten, want zoveel meer dan haar huis brengt het leven haar op dit moment niet. En dat het huis na dertig jaar wat uitgewoond is, is niet verwonderlijk, dus updaten. De woningbouw had al heel veel gedaan, dat wel. 

Maar.. we proberen het wel zo duurzaam en zuinig mogelijk te doen. En van de week kwam ik toch heftig in gewetensnood.  Wat speelde? Een tussenmuur moest er uit en een deuropening moest dicht. Wat betekende dat er een gipswand uit ging en een gipswand erin. De muur ging er met behulp van een vriend plat. Hup, grof eruit. ( Wat een stof!). Ik wilde blokken sparen om die deuropening weer mee te vullen. Of om het bad op te plaatsen. Een beetje netjes zagen en je kan het zo een meter verderop weer gebruiken. Dacht ik. Geen gesleep met blokken het huis uit en geen gesleep met weer betaalde blokken erin. Ik kreeg de helpende vriend niet zover dat hij dat ook zo zag. Dus keek ik een dag later tegen een berg gipspuin aan die weg moest. Ik heb nog gekeken of ik het redelijk op maat kon zagen.. maar eigenlijk onbegonnen.. hoe kreeg ik het nog haaks? Niet.. En zo sleepte ik twee auto's vol met gips, ging naar het grofvuil, betaalde 40 euro en dumpte de brokken en stukken. We reden door naar de Gamma, kochten weer een paar vierkante meter blokken (ook voor zo'n 40 euro?) en metselden een muur dicht. Mijn hemel, wat heb ik een last van gehad van die verspilling en overbodige vervuiling!! Maar ja.. omdat ik op dat gebied afhankelijk was van een ander, kon ik niet doen wat ik wilde; hergebruiken! Grrr.. ik hoop dat het me verderop in het project wel lukt.

Als je niet snapt waarom we er een nieuwe keuken uit doen, en weer een nieuwe erin, (iets wat ik altijd onbegrijpelijk vind) wil ik dat nog wel een keertje uitleggen.:).

2 opmerkingen:

  1. Soms is het niet anders. Gips is ook een lastig materiaal om te hergebruiken. Voel je niet schuldig. Er komen nog genoeg kansen met klussen om het wel naar jouw zin te doen. En in t algemeen is klussen niet zo'n milieu vriendelijke aangelegenheid. Heb laatst een uitzending gekeken over groen klussen maar veel van die bio/groene logo's op verf stellen niet zo veel voor. T is en blijft allemaal chemisch afval ook op waterbasis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet ook zeggen dat het met verbouwen niet altijd makkelijk is om materiaal te hergebruiken, zeker gips. Voel je er dus niet al te vervelend onder!

    BeantwoordenVerwijderen