maandag 19 augustus 2013

Primark? Wat was dat?


Vandaag las ik bij Huisvlijt het schokkende nieuws dat de Bijenkorf filialen gaat sluiten. Nou, niet zo schokkend voor mij want ik kwam er toch alleen maar om me te verwonderen, een drie keer in mijn leven misschien. Wat ik erger vind dat er in die lege warenhuizen misschien wel Primark-vestigingen komen. En sinds een poosje weet ik wat Primark is, alleen maar omdat ik zo nieuwsgierig ben. Hoe dan?

Dochter en ik liepen door Alexandrium in Rotterdam. Het viel mijn dochter op (en haar valt niet zo gauw iets op) dat iedereen met dezelfde papieren tassen liep te sjouwen. Echt.. we  keken om ons heen en echt iedereen had een of meerdere bruine tassen! Was er ergens een aktie aan de gang? Was er ergens iets gratis te krijgen? Op de tassen lazen we Primark, geen idee wat dat was. Maar we wilden het wel weten. Natuurlijk. We liepen tegen de stroom van mensen met bruine tassen in, waar zij vandaan kwamen, gingen wij heen. Nog een keer links, nog een hoek om, een plein over en toen zagen we de winkel.. Primark. Het bleek een kledingwinkel te zijn en wij naar binnen. Natuurlijk. Ik keek mijn ogen uit. Grote zakken om je aankopen te verzamelen, overvolle rekken, krioelende mensen.. je wordt daar ontzettend hebberig van. Als iedereen het wil, dan wij ook natuurlijk. Dochter vond een paar heel leuke, goedkope dingen en we kochten het. Wij blij.

Op de terugweg, met een bruine tas in ons handen, praatten we nog na over die geweldige winkel. We dronken nog een kop koffie om het te vieren. Daar snuffelde ik via mijn telefoon op internet naar Primark. Hmm, daar werd ik niet vrolijk van. Verschillende artikelen over uitbuiting van illegalen in Engeland, verschillende rechtszaken over arbeidsomstandigheden, kinderarbeid in Bangladesh. Dochter was al minder blij met haar aankopen. En ter plekke besloten we om nooit meer bij Primark naar binnen te gaan. Dan maar wat meer betalen voor de kleding.

Ik bladerde net in "Krant van de Aarde", een heel artikel over kleding/Bangladesh/fair fashion. Ook daarin wordt weer genoemd dat de fabriek die in Bangladesh enige tijd terug instortte en honderden mensen het leven kostte, de producent was voor o.a Primark. (Zelfs van Benneton!). Lees zelf hier het artikel, zie wat er al voor initiatieven zijn om de omstandigheden te verbeteren en lees wat de alternatieven zien.

Artikel Krant van de Aarde

Fotograaf EPA 


4 opmerkingen:

 1. Ik moet om die reden ook niets van Primark hebben. Ben 1 keer met dochter (zij was weer daartoe aangezet door een vriendin) mee geweest naar filiaal Hoofddorp. Als je dan rondkijkt weet je al: dit kan niet kloppen. 5.99 voor een paar suède laarzen, daar kan niemand een fatsoenlijk salaris voor gehad hebben. En 0.50 voor een set armbanden of andere sieraden: idem. Ik vind het rubbish om bij een ideële spaarbank te sparen of FairTrade koffie te kopen en ondertussen je kleding bij Primark te kopen. Maar het gros van de bevolking zal het weinig kunnen schelen, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat toevallig dat je langs de Primark kwam. Mijn oudste dochter is met tienertoer naar Rotterdam Alexander gegaan voor de Primark. Ik heb het met haar gehad over de slechte pers van de Primark. Volgens haar heeft de Primark gezegd dat ze hun leven gaan beteren.

  Ik hoop het maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dan maar beter bij Primark gekocht dan bij Benneton.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing,loans to suit your business plan. Get quick & easy access to the

  funding you need now,Get the financing you need to help your business grow Quickly. Apply Now, Home finance, Business

  finance,Personal finance, Company finance, Student finance. Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  ======================================================
  Kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden bedrijfsfinanciering, leningen die passen bij uw bedrijfsplan. krijg snelle en gemakkelijke toegang tot de
  financiering die u nu nodig hebt, krijgt de financiering die u nodig hebt om uw bedrijf te helpen snel te groeien. Nu solliciteren, Home finance, Business finance, personal finance, company finance, student finance. snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen