zondag 31 juli 2011

Kleine dingen,grote dingen..

Ik loop veel na te denken over het weg doen van mijn auto. Ik kan besparen op kleine dingen, maar als je kijkt wat een auto kost dan is dat zeker iets om over na te denken.

Ik heb drie jaar geleden een nieuwe auto gekocht, toen zat ik nog in mijn onnadenkende leven. Een heerlijke auto, daar niet van, maar ik schrok me dood toen ik een tijdje terug naar een andere keek. De inruilwaarde was toen 10.000 euro lager dan waar voor ik hem kocht! Ik werd groen en geel om mijn neus en besloot het niet te doen. Ik had een heel positief rekenmodel voor ogen. Een nieuwe auto, diesel en zonder wegenbelasting, daarbij teruggave van de BTW, binnen een jaar  zou ik terug verdiend hebben wat ik moest bijbetalen. Rekende ik. Maar ik had niet op díe inruilwaarde gerekend. En toen ik toch nog steeds liep te denken, vergat ik mee te nemen dat die nieuwe auto óók weer een flinke afschrijving zou hebben. Weggooien van kapitaal. Net op tijd las ik het blog van Early Retirement Extreme, dag 7, en ik heb niet ingeruild. Intussen heb ik mijn auto op een aantal punten laten (kleine schade) herstellen, deels op kosten van mijn verzekering en een deel op eigen kosten (weer 575 euro armer). De inruilwaarde zal nu wat hoger liggen, maar ik ga niet meer inruilen, ik wil verkopen. Stel dat ik er nu nog 10.000 euro voor krijg, dan zet ik dat gauw op de bank en dan heb ik over 15 jaar, grofweg gerekend, 13000 euro. Over tien jaar is mijn auto niks meer waard, weg kapitaal.

Hoe kan ik dan reizen? Nou, voorlopig werk ik 2,6 km van huis en fiets ik dat altijd. Vriend woont op fietsafstand, één kind thuis mét auto (niet onbelangrijk en meegewogen) en één kind wil weer dichtbij komen wonen (mét auto). Beiden willen niet zonder auto en volgens mij kan ik best bij hen af en toe een auto "huren"  Greenwheels staat praktisch voor de deur, al kan ik op hun site niet de abonnementsprijzen duidelijk vinden. Treinstation op loopafstand (15 min) en een vouwfiets kan ook nog wel van de verkoopopbrengst af. Ik heb dan nooit geen afschrijving meer, nooit geen onverwachte kosten en ja... wel een ietwat vrijheid kwijt. Maar op andere manieren reizen is ook een uitdaging toch? En mis ik mijn auto dan toch te erg?? Dan wordt het weer een auto kopen, ouder, bestelwagentje misschien wel, voor alle Marktplaatsspullen. ;)

Zou jij je auto durven of willen verkopen??

Dat is een grote besparing. Een kleine? Ik ga zorgvuldiger met water om, met name met douchen.  Tandenpoetsen doe ik nu vóór ik douche en niet al douchend, en de kraan alleen open om te spoelen. Dan ga ik douchen en vang het eerste koude water op in een emmer. Het duurt een halve emmer voordat er warm water is. Dat water gebruik ik om latere plasjes door de wc weg te spoelen. Dat scheelt toch heel wat spoelbeurten van de stortbak. De douchebeurt houd ik korter, en de frequentie is ook wat naar beneden. (Ik heb nog geen klachten uit mijn omgeving. ;).

En zo zoek ik door naar verbeteringen in mijn leven..


En wat gebeurde er gisteren? Zoon werd opgehaald door een vriend toen hij nét klaar was in de badkamer. Snel weg. En toen ik drie/vier uur later in de badkamer kwam.. liep de kraan nog! Grrr.. daar gaat mijn besparing!

4 opmerkingen:

 1. Je bent lekker bezig! Als ik het zo lees, kun je die auto best missen. Misschien een E-bike ervoor in de plaats? Green wheels is ook ok voor vakantie dagtrips slepen met spullen. Wat betrteft zoonlie; kunnen jullie geen boete/beloningsysteem invoeren? Veel plezier verder vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou ook de auto wegdoen, als ik het zo lees kun je heel goed zonder. En dan heb je naast afschrijvingskosten ook geen kosten meer voor benzine, wegenbelasting en verzekering. Wanneer je wel een keer een auto nodig hebt, kun je hem van iemand lenen. Ik zou het in jou geval doen. :)

  Ik probeer nu zelf ook meer op de fiets te doen, al zijn mijn afstanden wel groter. 13,5 km naar het werk (alleen maar heen, dan moet ik ook nog terug), en boodschappen doen is minimaal 7 km. Maar het is te doen, Ik fiets nu sinds een paar weken en het is heerlijk. Maar mijn auto durf ik niet weg te doen.. Ik probeer door te fietsen wel z.v.m. te besparen op benzinekosten.

  Oh ja, de waterrekening kun je misschien delen? Misschien voor de anderen een stimulans om zuiniger met water te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In jouw geval zou ik de auto denk ik wel weg doen, je hebt alternatieven. Ik zou mijn eigen auto niet weg doen. De restwaarde daarvan ligt hoog, de kosten zijn laag en ik ben wel van plan de auto helemaal af te rijden. Ik hoef niet elke drie jaar een nieuwe (of nieuwe tweedehandse) auto. Bovendien heb ik een groot deel van deze auto gekregen, waardoor ik eigenlijk onwaarschijnlijk goedkoop rijd.

  Daarnaast zou ik mijn auto niet weg doen omdat we hier overal ver vanaf zitten. Als er eens wat is, moet ik wel ergens heel kunnen. Ook woont mijn familie én ver, én ook in afgelegen gebieden, dus wat met de auto een kwartier is, is met het openbaar vervoer tenminste één tot anderhalf uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij hebt goede alternatieven voor een auto-loos leven.IK ben benieuwd naar je beslissing.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen