dinsdag 16 april 2013

Zero Waste versus consuminderen

"Als  je nou Zero Waste probeert te leven, is dat dan ook consuminderen?", werd me gisteren gevraagd. Ik moest eens goed denken. Zero Waste heb ik niet gehaald. In het begin kwam ik aardig in de richting. Het is nu iets meer Waste. Maar ik ben zoveel andere dingen tegen gekomen dat het wel degelijk een hele consuminderslag is. Ik had het niet direct zo op een rijtje, maar vandaag, onder het tuinruimen, liet ik er mijn gedachten nog eens over gaan.

Het streven naar- en verdiepen in Zero Waste bracht me op het pad van biologisch, in de duistere kerkers van de voedselindustrie, de verspilling van geld en goed.. het heeft me letterlijk de ogen geopend.

Wat consuminder ik? De Supermarkt. Ik heb er nog weinig te kopen, dus geen verpakte koekjes meer, geen groente uit blik of vriezer, geen frisdrank. O, ja, dat laatste nog wel nog voor bezoekende kinderen, ik heb toch wel graag dat ze nog bij me komen. :).  Geen broden en broodjes of pakken Optimel enz.

Het meeste koop ik nu biologisch, het is niet goedkoper in de zin van goedkope producten, het is wel goedkoper in de zin van minder producten in huis halen. En dus veel minder afval. En door mijn eigen zakjes mee te nemen of de groenten gewoon los in de tas te doen, is er weinig afval. Yoghurt bij de boer in mijn eigen flessen, veel goedkoper, geen afval. Er zijn producten die wel in een verpakking zitten omdat het nu eenmaal niet anders kan. Noten, koffie, fetakaas. Het kan wel anders.. maar daar moet ik dan zoveel moeite voor doen, dat het voor mij niet opweegt tegen het zakje netjes gescheiden afvoeren. Ook biologisch vlees zit in voorverpakte schaaltjes, maar door dat het duurder is, kies ik minder vaak voor vlees, (eet er de helft minder van en geniet er dubbel van) dus.. minder vlees nodig en minder afval. Enz. enz..

En dan bespaar ik veel op het hergebruiken van mijn of andermans spullen. Zo zijn er genoeg spullen die ik weer hergebruik, die door een ander afgedankt zijn. Ik voorkom dus (voorlopig) andermans Waste. Mijn slaapkamer is, op het recent gekochte bed na, aangekleed met tweedehands, mijn kantoorkamertje ook. Mijn tuin is vol met tweedehands. En zelf doe ik mijn spullen weg via Marktplaats, Rommelmarkt of ik geef het weg. Als het echt kapot is gaat het uiteindelijk wel naar de gemeentelijke stortplaats. Mijn meubels kocht ik vijf jaar geleden wel nieuw, iets wat ik nu niet meer zou doen. Maar goed, daarom moeten ze ook nog heel lang mee!

De badkamer.. een fles badschuim werd een stukje olijfzeep, deo werd aluin, bodylotion werd kokosolie, het eerste koude douchewater gaat in een emmer voor de wc, shampoo en versteviger werden biologisch, een douchebeurt werd af en toe een washandje, een badjas werd een paar washandjes,

Dus ja, door een start met een Zero Wastegedachte ben ik inmiddels een aardige consuminderaar. Het kan altijd beter natuurlijk. Ik houd nog steeds van elektronische leukigheden.. een Ipad, een nieuwe digitale camera enz.. afvoeren van die dingen zal te zijner tijd best wat Waste opleveren (laten we het over de productie maar niet hebben), maar in het gebruik bespaar ik. Een digitale krant in plaats van de papieren, geen foto's meer afdrukken maar digitaal, mailen, chatten, schrijven.. allemaal zonder papier. :)

Dus, het is (nog) geen Zero Waste, maar er wordt een hoop minder geconsumeerd. En ik voel me er goed bij, eet een stuk gezonder.. veel gezonder. En hopelijk krijgt mijn tuin dit jaar wel zijn eigen groentenhoek!




8 opmerkingen:

  1. Nou het lukt je toch aardig, moet ik zeggen! Knap hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het opslaan van gegevens op internet kost wel heel elektriciteit. Niet zozeer bij de gebruikers zelf maar de enorme computers die nodig zijn voor de opslag en transport van alle data vreten stroom (ze moeten ook nog flink gekoeld worden!). Of dat nu minder belastend is dan papier?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Begrijp me niet verkeerd, zelf denk ik ook altijd dat digitaal werken schoner is. Al was het alleen maar omdat je niet steeds meer volume krijgt. Te veel digitale foto's laten niet je kasten uitpuilen maar je computer vindt het ook niet zo leuk als 'ie te vol wordt.

      Verwijderen
  3. Ik begrijp je goed hoor. Zo noemde ik zelf ook al de productie en " opruimen" na de korte levensduur. Er zijn zoveel afwegingen bij producten dat het voor een leek niet voor elk product af te wegen is. En soms ken ik de nadelen wel, maar kies niet altijd voor de schoonste, beste, of zuinigste weg.

    Neem bijv. de electrische auto, zuinig en schoon in rijden. Maar volgens horen zeggen is de accu zelf een erg vervuilend item in de auto.. Zoals ik iemand zei, het leven is de hele dag keuze's maken. Soms doe je het goed en soms wat minder goed. of zelfs fout..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het zulke haarkloverij wordt... Kan je er beter een eind aan maken. Je doet wat je kan en wat jou goed acht, en wat bij je situatie past. Als je bedenkt hoe veel inzicht je kreeg via de computer en hoeveel je daardoor hebt veranderd, vindt het milieu het vast niet heel kwalijk als je er een paar mb aan administratie, foto's en andere zooi op zet, denk ik maar :)

      Verwijderen
    2. Weet je hoeveel foto's ik in prachtige Ikea-opbergdozen heb? Dozen vol chemicalieen. ;)

      Verwijderen
  4. Geweldig al die veranderingen die je hebt doorgevoerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Grappig, het lijkt wel of waar een ieder ook begint, dat de meesten toch uiteindelijk op een totaalplaatje uitkomen: consuminderen, bio, zero waste, duurzaam. Het beste uit alle werelden!

    BeantwoordenVerwijderen