zondag 15 januari 2012

Echt bespaard?

Ik wil mijn verbazing delen en eigenlijk horen dat het best mogelijk is. :)

Ik heb in een excelbestand mijn energieverbruik van de laatste jaren bijgehouden. Het schommelt nog al en dan met name mijn gasverbruik. Nu is dat niet zo verwonderlijk want de bezetting in mijn huis wisselt ook nog wel eens. Maar dit keer kan ik het bijna niet verklaren. Zie mijn verbruik van de afgelopen 12 jaren.


2237
1921
1824
1402
1412
1490
1715
1335
1656
1708
1379
1036

Zie de laatste stand = afgelopen jaar! En ik heb bewust gewacht met de meterstanden doorgeven tot op de dag dat ik ze vorig jaar doorgaf, dus echt exact een jaar. Wat heb ik bewust gedaan om het omlaag te brengen? Ik heb de thermostaat op 1 mei op zomerstand gezet, zodat hij niet meer automatisch aan zou slaan en ik heb hem bewust pas heel laat in het najaar weer aangezet. Nu zit er een periode in (voor mei) dat we de tuindeur wagenwijd open zette, en dat dan ongemerkt, totaal overbodig, de verwarming aansloeg. Ik verwarmde de tuin en verarmde mezelf. Toen de verwarming in het najaar weer aan mocht (laat!), sloeg hij op onnodige tijden aan. Ik kon echter de gebruiksaanwijzing van de thermostaat niet vinden en kreeg de standen niet anders. En ik weet nog dat ik dacht dat ik dat boekje op een duidelijke, makkelijk te vinden plek opborg. Niet dus. Ik voelde de meter tikken! Tot ik, meer dan een maand later het licht zag en bedacht dat ik die gebruiksaanwijzing ook op internet kon vinden natuurlijk. Gevonden en binnen no-time die afstelling aangepast. Niet te warm, maximaal op 19.4 graden, en als het te koud is kunnen we altijd nog een graadje bijzetten (of het dekentje pakken). Nu hebben we gelukkig tot nu een heel zachte winter, dat scheelt, maar dat ik de stand meer dan 300M3 omlaag zou brengen had ik nooit verwacht. Ik heb een hoekhuis en de huisbezetting was gemiddeld over het jaar 3 personen . De eerdere daling vorig jaar dank ik volgens mij aan de nieuwe HR ketel, die de 13 jaar oude ketel verving.

Ik zal toch niet straks tegen een foutje ergens aanlopen? Vol verwachting klopt mijn hart, wachtend op de afrekening. Electriciteit was ook aardig wat minder...

12 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend knap zeg! Ik hoop dat jeberekening helemaal klopt, maar dat zal wel. Ik vind het echt een hele prestatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg knap.
  Dit lukt mij echt niet. Wij hebben een houtkachel en krijgen al jaren altijd geld terug maar de verschillen zijn gewoon niet zo groot met elektriciteit.
  Ben heel blij voor jou.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zitten vandaag op 587 m3 voor het afgelopen jaar! OMG! Dat kon ik ook al niet geloven. Echt een zachte winter, heerlijk voor de rekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou als dat de winst is die je o.a. hebt geboekt met een nieuwe HR ketel dan word ik wel blij.
  Wij krijgen hier over 2 weken een nieuwe ketel. Ook HR uiteraard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een beetje vreemd dat je zelf niet weet waar de besparing vandaan komt. Misschien toch de "extreme monsterwinter" die voorspeld was?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk dat je zoveel bespaard hebt! Ik ben nu ook consequent aan het besparen op energie: iedere dag om 16.00 uur de houtkachel aan en geen lichten aan in ruimtes waar we niet zijn. Twee jaar geleden moesten we 750 euro bij betalen, dit jaar kregen we 200 euro terug, er zit nog een verschil van 500 euro? Dit is teveel, dus besparen op energie! Onze woonboerderij heeft een inhoud van 1000 kuub en we betalen nu 224 euro aan gas en electra. Is dit veel/weing???

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Netjes zeg! Houd het nu zelf ook per week bij, soms denk ik dat we superzuinig waren en is het tegenovergestelde het geval, en andersom ook. Maar beter zo dan andersom :)

  Vreemd trouwens, updates van jou krijg ik niet (ook) al niet meer op mijn dashboard!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, die daling van vorig jaar komt zeker weten van de nieuwe CV, dat hebben wij ook gemerkt toen we die kregen.
  Maar die van dit jaar?? Knap dat je dat voor elkaar hebt weten te krijgen. Dat wordt vast een dansje als je zo meteen de afrekening krijgt, gaaf zeg! Maarre..... onze maandelijkse termijn ging zelfs met de besparing 1 euro omhoog. Nou ja, dan volgend jaar misschien ook weer terug krijgen, da's altijd leuker dan bijbetalen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De zomerstand scheelt echt veel, merk ik hier ook.
  Mooie bezuiniging, complimenten.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een groot verschil, heerlijk zeg!

  Ik weet nog niet hoe bij ons het verschil is... zal is vragen aan manlief, want ik ben wel nieuwsgierig hoe we het gedaan hebben. De thermostaat staat bij ons iets hoger op 20 i.v.m. mijn IgA doet mijn eigen thermostaat het beroerd, hahaha. Ik heb wel een dekentje bij de hand, maar dat is pas 's avonds. Bij deze temperatuur heb ik de minste schommelingen, dus...

  Ik loop ook sinds een paar maanden iedereen achter z'n broek om de lampen uit te doen als ze hun kamer c.q. badkamer verlaten. Daarvan wil ik natuurlijk wel resultaat zien hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed! Waar gewoon oplettend zijn niet toe kan leiden.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen