zaterdag 4 juni 2011

De Groene Passage en andere ervaringen

Zoekend naar adressen voor inkopen  kwam ik bij De Groene Passage uit. Ook Duurzaam Sparen was er vorige week al. De extra vrije dag die ik afgelopen week had benutte ik om met mijn dochter naar Rotterdam te gaan en te ontdekken..

En ja, het was een prachtig concept. Grote supermarkt, mét bulkverkoop, fairtrade winkel, een mooie boekwinkel, iets verderop een biologische slager en een lekker restaurantje. Een boekwinkel in is heel gevaarlijk voor ons, vooral zo'n boekwinkel. En ja, tegen mijn eigen regels in kocht ik een boek. Maar het kostte echt weinig! :) Een boekje met vegetarische gerechten voor 5 euro, dat mag toch? Ik beloof mezelf dat ik een ander boek uit mijn kast zal verkopen.  Na het doorspitten van de hele boekwinkel was het tijd voor koffie.. verantwoorde koffie. En wat lekkers erbij. Oh, wat is het leven moeilijk!  Het moet verantwoord, zonder afval, mag weinig kosten, Dat gaat me niet allemaal lukken, dus af en toe doe ik wel gewoon lekker en niet altijd zuinig. Dus.. buiten op het gezellige terras. Lekker he?

Dan de supermarkt. Ik keek en keek.. zo mooi en zo veel! Maar niet echt voor mij was mijn conclusie... veel in verpakking en veel is duur. De bulkverkoop waar ik zo nieuwsgierig naar was maakte me verlekkerd. Maar goed kijkend zijn daar ook veel producten bij die ik gewoon niet nodig heb, en dus geen afval en kosten heb als ik ze niet koop. Ik kocht uiteindelijk muesli, een kleine 500 gram en dat kost dan 5 euro. Leuk voor een keer, maar niet wekelijks. Ik besef me daarna dat ik echt een eigen lijst van boodschappen moet maken. Een lijst die past bij wat ik wil en wat mij het beste past. Dat zal een mix worden van streekproducten (melk, maar niet uitgesproken biologisch), kaas zonder verpakking, maar niet uitgesproken biologisch. (Ook in de biologische winkel lag alles al voorverpakt). Vleeswaar bij de Turk, een kilo broodbeleg in maar één stukje plastic. Maar vooral ook een lijst met wat echt nodig is zonder overbodige dingen. Soms word ik echt een klein beetje saggerijnig van het afwegen. (van goed en fout :).


Als laatste de biologische slager.. wil ik echt over naar biologisch vlees, dan zal ik eerst naar mínder vlees moeten anders is het echt niet te betalen. Maar dat is wel een goed streven, dus langzaam aan ga ik daar mee beginnen en laat ik daar nu een handig vegetarisch kookboekje voor gekocht hebben. Verdient zichzelf terug. :) Het gehakt was in de aanbieding dus dat nam ik wel mee.

Kortom, het was een boeiende middag. Ik zal er zeker terug komen, meer voor het "goed gevoel shoppen" dan dat ik er mijn wekelijkse boodschappen ga halen. Eigenlijk heb ik over mijn eigen winkelcentrum geen klagen. Ik werk erboven! Ik kan er naar een  biologische winkel, er is een kaasboer die mijn meegebrachte bak vandaag vulde met kaas. (Ja, ja, ik begin het te durven!). Er is een groenteboer met veel onverpakte groenten en fruit. (Deed ik in mijn waszakje, ook gelukt!, en er is elke week een markt. 

Wat mis ik nu echt nog?? Pasta in grootverpakking, tomatenpuré zonder blik, wijn in fles met statiegeld of navulbaar. Zolang dat er niet is.. wat is beter? In een fles of in zo'n drie liter doos? Beter voor het milieu dan he? Voor mijn gezondheid is een tweede vraag. (Voor "gezondheid" mag je ook "gewicht" lezen.:))

Grappig was wel dat dochter opmerkte dat ik er echt moeite mee krijg om verpakte producten te kopen. En dat is zo! Raar wel eigenlijk.. nooit bij stil gestaan en nu moeite mee. Ze vindt me wat doorslaan, maar laat me lekker mijn ding doen. :) Oh, en die 7 euro parkeergeld paste ook niet echt in mijn "vroeg-met-pensioen-plan"

4 opmerkingen:

 1. Je kunt ook nog kleinere porties vlees nemen, bv in roerbakken en stoofpotten, soepen ed kun je met weinig vlees werken zonder dat het meteen opvalt.
  Elke vermindering is meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk vlasje, minderen is zeker een optie. En het biologische vlees wát je dan koopt, lijkt gelijk veel waardevoller en behandel je volgens mij met meer waardering en respect. Hier is door/bij mij zeker winst te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is ook bio-tomatenpuree in glas. Ik neem de kleine potjes en gebruik die weer voor kruiden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een interessant logje! Ik ga zelf ook maar eens naar de Groene Passage.

  BeantwoordenVerwijderen