zondag 5 juni 2011

Wie is verantwoordelijk voor al dat afval?

In mijn stad, Delft om het maar gelijk te noemen, is op dit moment het afval van winkelend publiek een groot issue. De kranten staan bol van verontwaardigde reacties. Winkelend publiek kan hun afval niet meer kwijt in de uitpuilende publieke afvalbakken. Ze schamen zich voor hun stad om de grote hopen afval die er na een drukke winkeldag overal op en om de afvalbakken liggen. Er was een mevrouw die me bijna in mijn toetsenbord liet klimmen om óók eens een ingezonden brief te sturen. Ik heb het nog niet gedaan, maar het is nog niet uit mijn hoofd.

De dame in kwestie had als voorbeeld dat ze van zo'n reclamekar met van die mooie studenten en studentes, die op het winkelplein hun gratis producten uitdelen, een flesje Yakult aanpakte om te proberen. Ze was Hollandse dus natuurlijk pakte ze dat aan en probeerde het flesje al wandelend. Toen moest het weggegooid worden en de dame was verontwaardigd dat ze het flesje niet meer in de volle afvalbak kwijt kon, maar dat ze het erop moest zetten, tot haar schaamte! De gemeente kreeg er in boze woorden van langs; zij kon haar afval niet kwijt!  Ik heb me zo geërgerd! De kortzichtigheid!!
Het winkelend publiek is nu een groep van mensen die ten alle tijden iets moet eten. Bij de Mac halen, de stroopwafelkraam, de patatboer, alle gratis probeersels aanpakken, gelijk opeten en afval weggooien. Alle resten van de vreetcultuur moeten in de gemeentelijke bak en dan wel gelijk afgevoerd worden. Beseffen ze wel dat mensen voor je laten werken (je afval achter je kont opruimen) geld kost? Dat al die reinigingsmannen op zaterdag nog een toeslag op hun salaris hebben en misschien ook liever vrij zijn en lopen te winkelen? Thuis betalen we toch al voor het afval ophalen? Wat is er op tegen om je troep in een van de vele plastic tasjes die we eerder al aangenomen hebben te doen en thuis in onze al even overvolle Kliko te gooien? Straks gaan de reinigingsrechten weer omhoog omdat er op zaterdag zoveel troep geruimd moet worden! Dan zal die mevrouw wel weer een ingezonden brief sturen en klagen dat de gemeente zo duur is met het afval ophalen! Zou iedereen nog zo achteloos alles weggooien als er bijv. eerst 20 cent in de automaat moet voor de afvalbak open gaat? Mijns inziens kunnen we beter beginnen met de niet te bedwingen vreetaankoop bij de tent te nuttigen waar je het kocht. Daar staan altijd grote afvalbakken en daar kun je dan je afval in kwijt. Dan ruimt in ieder geval de verdiender het uitgedeelde afval op.  En de gemeente? Die kan beginnen met het niet meer toestaan van uitdeelkarren in de winkelstraten en zelf de publieke afvalbakken helemaal weg halen. We kunnen echt zelf verantwoordelijk zijn voor ons afval. Niet kopen of aannemen is nog veel beter. Oh, echt.. zodra we op straat komen staan we bloot aan de Kopen, Kopen, Kopencultuur. Neem dit, neem dat! Koop hier, koop daar!  Ik zie het nu meer dan ooit... Ik ben blij dat ik ze doorzie.. eindelijk. Ik moet toch die ingezonden brief maar opstellen.

5 opmerkingen:

 1. Gewoon doen, die ingezonden brief!
  En inderdaad, laat bedrijven maar meebetalen aan de kosten die de gemeente moet maken om afval op te ruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi pleidooi! Je zou je blogje zo op kunnen sturen aan de gemeente. Hopenlijk komt het over. Ik was geschokt over hoeveel afval er hier lag, de dag na koninginnedag. De dag erna was er namelijk koninginnemarkt en kwamen wij on 6 uur 's ochtends in de stad met onze verkoopspulletjes. Het was een tapijt van troep, echt afschuwelijk. En de mensen maar klagen dat het nog niet opgeruimd was. W.s. dezelfde mensen die dat spul achteloos op de grond hebben gegooid. Mensen hebben gewoon niet door dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je zet me aan het nadenken. Ik gooi ook als vanzelfsprekend mijn klokhuis of hondenzakje in een publieke afvalbak.Toch denk ik wel,dat afvalbakken een stimulans kunnen zijn ,zodat mensen hun rotzooi niet op straat gooien. Een eerste begin het het probleem.Mijn hond speelt voor vuilnisvrouw en komt dagelijks met bv een plastic flesje in de bek uit de bosjes. Ik laat het haar dragen tot een afvalbak en gooi het daar in.Ik moet bekennen,dat ik zonder die bak,niet de rotzooi van een ander mee naar huis zou laten dragen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog één stap verder; de fabrikanten ervan doordringen dat ze milieuvriendelijker moeten gaan verpakken. Stap 3 het niet meer kopen. Maar in de praktijk zijn we nog niet zo ver en jouw blog kan idd zo als column naar de krant. Goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ecofabulous.. Ik ga het verhaal wat aanpassen en insturen. :)

  Jolanda.. En dat klopt, eerst moeten mensen wakker worden, zien en dan handelen. Pas dan ga je zien wat er eigenlijk allemaal aan dat afval vast zit. Dus vooral allemaal veel bloggen.:)

  Izerina.. die opmerking van bakken helemaal weg moet je niet al te serieus nemen. Ik begrijp best dat mensen niet met een hondendrol in hun tas gaan lopen, dat doe ik ook niet. Of een gevonden fles van een ander. Ik bedoel meer de ter plekke etende en drinkende mensen. Zo van "laat niet na aangenaam verpozen.."

  Vlasje.. inderdaad een doel om te halen, maar dat gaat nog wel even duren. In ieder geval in Delft :)

  BeantwoordenVerwijderen